15/11/2017
9533

Hamilelik Belirtileri

Gebeyim !!! Gebe miyim ?? Hamileyim !!! Hamile miyim? Hamilelik nasıl anlaşılır ? Gebelik, hamilelik belirtileri nelerdir ? Kaç haftalık gebeyim ? Kaç aylık gebeyim ?

Bu sorular ve soru işaretleri kafanızı karıştırıyorsa söyleyeceğim ilk ve önemli şey; henüz adet gecikmeniz olmadan hissedebileceğiniz değişiklikler gerçek hamilelik belirtileri değildir. Gerçek gebelik belirtileri adet gecikmesi sonrası ortaya çıkar.

Hamilelik belirtilerinin ortaya çıkmasının asıl ve önemli sebebi kanda gebelik hormonunun yükselmesidir.

Gebelik hormonu ancak adet günü geçtikten, gebelik rahime yerleştikten sonra kanda yükselmeye başlar. Yani gerçek gebelik belirti ve şikayetleri adet günü geçtikten sonra ortaya çıkmaya başlar.

Adet Gecikmesi
Gebeliğin ilk ve en önemli belirtisi adet gecikmesidir. Üreme çağında eşi, partneri olan her kadın adet gecikmesi olduğunda “Acaba hamile miyim?” diye düşünür.

Üreme çağında, herhangi bir gebelikten korunma yöntemi kullanan kadında bile beklenen adetin gecikmesi durumunda hamilelik şüphesi ilk akla gelen şey olmalıdır.

Elbette ki her regl dönemi gecikmesi gebelik anlamına gelmeyebilir. Adet döngüsü başka sebepler sonucunda da değişebilir. Gebelik doğrulanmazsa, adet gecikmesi sebepleri arasında mevsimsel veya hormonal değişikler, vücut ağırlığında anlamlı değişiklikler, stres, aşırı egzersiz gibi durumlar akla gelebilir.

Yorgunluk  Halsizlik


Halsizlik, yorgunluk ve her zamankinden fazla uyku ihtiyacı hamileliğin en yaygın erken işaretleri olarak kabul edilebilir. Gebelikte küçük misafire daha çok besin ve oksijen yollamak için kalp daha hızlı atar, solunum sayısı, metabolizma hızı artar. Başka hiçbir şey yapılmasa bile bu değişiklikler yorgun, halsiz hissetmek için yeterlidir. Sık sık uyku bastırır, kısa uyku molalarına ihtiyaç duyulur.

Gebeliğin sağlıklı olarak devamını sağlayan progesteron hormonunun yoğun salgılanması da gebenin kendisini yorgun halsiz hissetmesine neden olur.

Memelerde büyüme ve hassasiyet
Memelerde büyüme, ağrı, hassasiyet en önemli erken hamilelik belirtileri arasındadır. Bu dönemde hormonlarda meydana gelen değişiklikler memelerde büyümeye, hassasiyete ağrıya yol açabilir. Bazı gebelerde göğüs uçlarında renk değişimi de gelişebilir.

Mide bulantısı ve kusma

Birçok kadında mide bulantısı ve kusma ilk hamilelik belirtileri olarak ortaya çıkabilir. Gebelik hormonunun kanda yükselmesi sebebiyle oluşan bulantı ve sonrasında kusma en belirgin gebelik belirtileri arasındadır. Genellikle sabah bulantıları olarak tarif edilir ancak gün içinde herhangi bir zamanda da oluşabilir.

Bazı anne adaylarında kokulara özellikle yemek kokularına karşı hassasiyet, tahammülsüzlük gelişir. Önceden rahatsızlık vermeyen herhangi bir koku rahatsız edebilir, bulantıya sebep olabilir.

Bulantıların sıklığı ya da şiddeti her gebede aynı değildir. Bazı gebelerde hastaneye yatmayı gerektirecek kadar şiddetli olabilirken bazı gebelerde hiç mide bulantısı olmayabilir.

İştah değişiklikleri
İştah değişiklikleri, iştahın artması ya da azalması da gebelik belirtisi olabilir. Kimi gebede sürekli açlık hissetme ve yeme ihtiyacı olurken kimi gebe hiçbir şey yemek istemez. Bazı yiyeceklere karşı aşırı tiksinti, bulantı hissi gelişen gebeler olabileceği gibi iştahı aşırı açılan, bazı gıdaları özellikle canı çeken, aşırı istek duyan (aşerme) gebeler de olabilir. Bazı gebeler severek yedikleri yiyeceklere karşı bile isteksizlik duyabilirler.

Sık idrara çıkma
Sık idrara çıkma isteği de hamilelik belirtileri arasındadır. Alışılmışın dışında bir sıklıkta hatta geceleri bile idrara çıkma isteği, idrar renginde koyulaşma ortaya çıkabilir. Bazı gebelerde bu durum ilk üç ayda görülürken bazı gebelerde ilk ve son üç ayda, kimi gebelerde gebelik süresince görülebilir.

Duygusal Değişiklikler



Gebelik nedeniyle vücutta gelişen hormon değişiklikleri gebenin ani ruh hali değişimlerine yol açabilir.

Daha kolay sinirlenme, öfkelenme, daha gergin olma, aşırı duygusallık, ağlama gibi duygusal dalgalanmalar da oldukça yaygın görülen hamilelik işaretleridir.

Hafif kanama ya da lekelenme
Bazı kadınlarda hamileliğin en erken belirtisi olarak çok hafif vajinal kanama ya da lekelenme olur. Erken dönem hamilelik belirtileri arasında sıkça dile getirilen durumdur. Halk dilinde üstüne görme ya da yerini temizleme diye tabir edilir. Tıp dilinde implantasyon (yerleşme) kanaması olarak adlandırılır. Döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesi ile oluşur. Bu durum bazen adet kanaması başladı şeklinde yorumlanabilir. Ancak implantasyon kanaması adet kanamasına göre daha hafiftir, lekelenme şeklinde olur.

Kesin gebelik tanısı için idrarda ya da kanda gebelik testi yapılması, gebeliğin ultrason muayenesi ile değerlendirilmesi gerekir.

Gebelik testinin pozitif çıkması her zaman sağlıklı bir gebeliğin kesin bulgusu değildir. Bu yüzden ultrason muayenesi ile gebeliğin sağlığından, yerleşim yerinden emin olunması gerekir.